Trender innen digital markedsføring

Facebooktwitterredditlinkedin

Som jeg nevnte i mitt forrige blogginnlegg er det svært viktig at markedsførere henger med på trendene, og er oppdatert på den stadige utviklingen innen den digitale verden. I dette blogginnlegget skal jeg skrive om trendene for digital markedsføring i 2015. Trendene og spådommene er mange, men jeg har valgt å ta for meg tre trender: innholdsmarkedsføring, personlig markedsføring, og mobilmarkedsføring. Grunnen til at jeg valgte å skrive om akkurat disse tre er fordi de er store og viktige trender, og samtidig synes jeg personlig at disse trendene er veldig spennende og interessante.

Innholdsmarkedføring
Innholdsmarkedsføring eller content marketing er en måte å markedsføre på som har fått mer oppmerksomhet de siste årene, og som vi mest sannsynlig kommer til å se mye mer av i 2015. Innholdsmarkedsføring er markedsføring der man ikke fokuserer på enkle salgstriks, som kampanjer, salgspriser og tilbud. Men i innholdsmarkedsføring så er budskapet og markedsføringen mer ”gjemt”, og man har produsert et innhold, og man bruker journalistiske virkemidler (Chaffey og Ellis-Chadwick 2012, 44). Innholdsmarkedføring inneholder ofte tekster, bilder og videosnutter som ligner på annet medieinnhold som ikke er markedsføring. På den måten kan forbrukeren legge merke til innholdet uten å tenke gjennom at det er reklame, og dermed bygge opp en naturlig og positiv relasjon til produktet. Mange vil si at med å publisere innholdsmarkedsføring ”låner” markedsførerne troverdighet fra journalistene. Ofte ser man liten forskjell på vanlige artikler fra journalister og innholdsmarkedsføring, det som skiller disse to fra hverandre er motivet til avsenderen. Eksempler på innholdsmarkedsføring kan være en blogg, YouTube kanal eller nyhetsbrev som både informerer og gir tips. Innholdsmarkedsføring er styrt av bedriften, og dermed er det kostnadseffektivt. Et eksempel på innholdsmarkedsføring er Jernia med «lykkes hjemme bloggen». I denne bloggen så gir Jernia tips, oppskrifter og informasjon som er til verdi for leseren. De har nok en baktanke der de tenker salg, men dette er godt gjemt bak et spennende innhold. Red Bull er et annet eksempel på bedrifter som har tatt innholdsmarkedsføring til nye høyder. Red Bull omtaler seg selv som et mediehus som også tilfeldigvis selger energidrikker. De har mye fokus på ekstremsport, og når man går inn på hjemmesiden til energidrikken så ser man alt fra informasjon om eventer, intervju med idrettsstjerner til deres egen TV-kanal Red Bull TV. Red Bull har også et eget «mediehus” Red Bull Mediahouse som styrer mye av innholdsmarkedsføringen. Red Bull har virkelig bygd opp varemerket sitt, og visst man ser en Twintip utøver som gjør noen imponerende triks i en bakke i Hemsedal, så trekker man fort assosiasjoner til Red Bull, og et Red Bull flagg eller en sponset Red Bull boks er sikkert ikke langt unna. 

Skjermbilde 2015-02-15 kl. 18.02.38

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Screenshot fra Red Bull sin nettside som viser hvor sterke de er på innholdsmarkedsføring.

 

Personlig markedsføring
En annen trend man kommer til å se mer av i det kommende året er en økt segmentering av kundene, og en mer personlig markedsføring. Dette kan være blant annet at nettsiden tilpasser seg brukeren som klikker seg inn, og at nyhetsbrevet man sender ut er tilpasset mottakeren. Remarketing og retargeting er da metodene som brukes for å rette markedsføringen mot de som allerede kjenner deg. På denne måten får man en skreddersydd og personifisert markedsføring som treffer målgruppen og  dermed er svært effektiv. Det brukes cookies til å huske hva brukeren har søkt etter på internett, og ut ifra dette skreddersy markedsføringen. Dette er noe jeg  har opplevd selv ved en rekke tilfeller. Visst jeg har søkt på en nettbutikk etter en spesiell jakke, så kommer det opp reklame av akkurat den samme jakken på Facebook. Den siste tiden har jeg søkt litt rundt på nettsidene til forskjellige reiseselskaper etter turer til varmere strøk, og dette gjenspeiler seg i hvilke reklamer som dukker opp på Facebookveggen min.

 

Skjermbilde 2015-05-30 kl. 14.56.27

 

Screenshot fra min Facebookside.

 

Mobilmarkedsføring
I følge TNS Gallup sin årsrapport om internettbruk 2014 står mobil og nettbrett bak 54% av internetttrafikken. Denne trenden er noe jeg personlig tror kommer til å øke enda mer i tiden fremover, og derfor er det svært viktig at bedriftene har markedsføringstiltak som fungerer på disse plattformene også. Forbrukerne forventer at nettstedet de besøker fungerer like godt på deres smarttelefon og nettbrett som på det gjør på en PC, og innfrir ikke bedriftene dette så har man ”skutt seg selv i foten”. Med utviklingen med at vi bruker stadig mer tid på å se ned i smarttelefonen må også bedriftene tenke nytt for å nå ut til målgruppen sin. Snapchat og Instagram er to populære apper som lenge har vært reklamefrie, men i følge Dagens Næringsliv og en rekke andre kilder har nå har reklame og kommersialisering av Snapchat begynt. Vil disse appene holde populariteten oppe selv om de har reklame og markedsføring i seg? Var kanskje en grunn til at de var populære de faktumet at man faktisk slapp unna reklame når man satt på Snapchat, i forhold til Facebook?

 

Dette er det tre av mange trender for digitale markedsføring som man både som forbruker og som markedsfører kommer til å merke i det kommende året. Hvilke trender tror du er viktigst for oss markedsførere å være oppdatert på og å bruke i praksis?

 

 

 

Kilder:

 

 

 

 

 

julieheggdal