Smartklokke – en revolusjonerende måte å bruke telefonen på?

Facebooktwitterredditlinkedin

 

I mitt første blogginnlegg fikk jeg i oppgave å skrive om temaet teknologisk utvikling og konvergens. Anbefaler å lese boken «Nettverksøkonomi» av Arne Krokan, og blogginnlegget av samme forfatter om du ønsker enda mer kunnskap og refleksjon rundt temaet. 

Mobilen blir stadig en større del av hverdagen vår i dagens digitale samfunn. Via mobilen sjekker vi Facebook, sender SMS, deler bilder på Instagram og lytter til musikk på Spotify. Mobilen har blitt en viktig del av hverdagen for mange, og det er utenkelig å forlate hjemmet uten. Dagens mobil er en konvergens, mer detaljert en terminalkonvergens. Arne Krokan forklarer dette i sitt blogginnlegg som at ulike teknologiske muligheter smelter sammen i en dings, feks at mobilen nå kan utføre mange forskjellige tjenester. Det er ikke mange år siden at jeg hadde både med meg en mobil, en iPod for å spille musikk og et kamera om jeg skulle ut å reise, men nå har vi alt i ett og samme apparat.

En av de store ”snakkisene” innen teknologiverden i 2014 var smartklokker, og jeg vil tro fokuset i 2015 blir enda større når Apple lanserer sin versjon. Smartklokker er noe som kobles sammen med din smarttelefon, og skal fungere som en forlengelse av denne. Ideen er at du skal slippe å ta opp mobilen din for å oppdatere deg, og du skal få informasjon rett på håndleddet. Smartklokken er er relativt nytt og innovativt produkt, så det er en diskriptiv innovasjon.

Flere kjente teknologimerker har kommet med sin versjon av smartklokken. I løpet av første halvår av 2015 kommer også en smartklokke fra teknologigiganten Apple. Det er store forventinger til lanseringen av Apple Watch, og om denne kommer til å revolusjonere den digitale verden, og måten vi bruker mobiltelefonen vår på. For her kan man få hele den digitale verden fra iPhonen rett på håndleddet. Som det står på Apple.com ” Fordi den berører huden din, lot vi varsler og påminnelser få en fysisk dimensjon. Når du får en melding, prikker klokken deg lett på håndleddet.” Man kan også sende hjerteslaget sitt til noen du er ekstra glad i, ved å registrere pulsen. Flere merker som blant annet Sony og Samsung har lansert smartklokker i 2014, men ingen har vært en stor kommersiell suksess. Vil Apple endre på dette, og gjøre smartklokker til allemannseie?

 

AplWatch-Hero-Tumble-PRINT

 

Verden er i stadig utvikling, og vi mennesker vil ha alle funksjoner mest mulig tilgjengelig, enklest mulig. Da er smartklokken er glimrende alternativ. Hva om man skal ut på joggetur, og vil fortsatt ha med seg funksjonene og tilbudene som en smarttelefon har, men ikke har plass eller orker å ha med seg telefonen? Da er det lettere å ta på seg en klokke som innehar de samme funksjonene som smarttelefonen din.

De digitale tjenestene har som sagt blir en stor del av hverdagen vår i vårt moderne digitale liv i 2015. Amerikanerne sjekker i gjennomsnitt mobilen hvert sjette minutt, altså 150 ganger daglig, og jeg vil tro at nordmenn er like avhengige av sin mobiltelefon. Kan vi da begynne å snakke om en sykelig avhengighet for å alltid få med seg det siste i sosiale medier, og å ikke gå glipp av noe? Hva skjer visst smartklokkene gjør sitt inntog i teknologiverden, og ”hvermansen” kjøper seg en klokke som oppdaterer Twitter og streamer musikk? Vil dette gjøre folk mindre opptatt av mobilen, og kanskje være litt friere med det teknologiske festet rett på armen? Eller vil man bare bli enda mer avhengig av de digitale tjenestene?

Dette er vanskelig å svare på, og jeg vil tro at mye av bekymringen og problemene med at de digitale dingsene overtar livene våre er måtene vi bruker dem på. Jeg synes smartklokker er en glimrende diskriptiv innovasjon, og jeg er nyskjerrig på hvordan de fungerer i praksis. Problemet er når vi lar teknologien og alle de digitale mulighetene vi har fremfor oss styre livene våre. La oss av og til se opp fra skjermene, og nyte friheten med en digitalfri stund.

Inntoget i markedet av smartklokker bør også få de tradisjonelle klokkeprodusentene til å «skjelve i buksa». Vil dette gå utover klokkeprodusenter som Swatch, Marc by Marc Jacobs og Rolex? Hvorfor skal man i fremtiden gå rundt med noe på armen som kun viser hva klokken er, når de fleste produkter i fremtiden blir en konvergens. Men et viktig moment er da at smartklokkene kan måle seg med de tradisjonelle klokkene når det gjelder design.

Jeg gleder meg til fortsettelsen av vår digitale verden, og til å oppdage nye teknologiske innovasjoner. Hva fremtiden vil bringe, det tør jeg ikke tenke på en gang. Men det er en ting som er sikkert, vi går en spennende tid i møte med mange forandringer.

 


Kilder:

julieheggdal